Weird Fishes: Mešavina elektronskog i akustičnog indie zvuka

 Weird Fishes: Mešavina elektronskog i akustičnog indie zvuka Nedavno su otvorili koncert Ane Ćurčin u Soul Society-ju, a pre toga su bili finalisti drugog po redu Poletovog kantautorskog festivala CantOut by RockStar. Weird Fishes redovno nastupaju po gradu, neka od mesta gde ste mogli da ih čujete su Polet, Jolly Roger, OUR Pub, Zappa Bar, […]

9. November 2018

 Weird Fishes: Mešavina elektronskog i akustičnog indie zvuka

Nedavno su otvorili koncert Ane Ćurčin u Soul Society-ju, a pre toga su bili finalisti drugog po redu Poletovog kantautorskog festivala CantOut by RockStar. Weird Fishes redovno nastupaju po gradu, neka od mesta gde ste mogli da ih čujete su Polet, Jolly Roger, OUR Pub, Zappa Bar, Bife Ventil, a večeras nastupaju u 16-ici. Weird Fishes je duo koji je u početku svirao akustične obrade pesama bendova i autora koje i sami vole da slušaju kao što su Radiohead, Roisin Murphy, Lianne La Havas, Kings of Convenience, a zatim počeo da stvara svoje melodije i tekstove. Muziku ovog autorskog dvojca je najbolje opisati kao mešavinu elektronskog i akustičnog indie zvuka, a pre godinu dana su objavili prvi singl Shades of You. Ovih dana snimaju spot za novi singl Over and Out, a pre tri nedelje su izbacili acoustic verziju singla Safe. Njihovi nastupi su istovremeno nežni, intimni i energični, a karakteriše ih i čistota zvuka, koji je obojen glasom i gitarskim melodijama. Ovaj mladi sastav redovno nastupa i svira kako autorske numere, tako i obrade, a o tome šta planiraju i čemu teže razgovarali smo sa Katarinom Vukoman i Peđom Todić, koji čine Weird Fishes.

Zašto Weird Fishes?

Weird Fishes je pesma omiljenog nam benda, a to poklapanje muzičkih ukusa je i bilo inicijalna kapisla za našu saradnju, pa je to mali omaž u znak zahvalnosti Tomu Jorku i ekipi što su nas spojili. 🙂

Jeste li vi te Weird Fishes ili njima svirate?

 It takes one to know one, iliti slična čudna riba se sličnoj raduje. 🙂

Kako birate muziku koju svirate?

 Kad je reč o obradama, lako se dogovaramo, biramo pesme koje oboje volimo, ali i koje bi zanimljivo zvučale u našoj interpretaciji. Ali doneli smo odluku da sve manje sviramo kavere, a sve više radimo na autorskoj muzici.

Pošto vas je dvoje, da li i inače slušate iste autore i žanrove muzičke?

 Postoje razlike u senzibilitetu, ali više nam pomažu u saradnji i čine je muzički bogatijom, nego što predstavljaju prepreku.

Kako ste počeli da svirate?

 Počeli smo spontano, svirala nam se i pevala muzika oko koje smo se povezali, nismo u tom trenutku imali nikakav plan za autorski rad.

Da li ste se školovali na polju muzike?

Pa recimo da smo samouki. To ume ponekad da ograničava, ali u nekom smislu i oslobadja teorijskih stega.

Nedavno ste objavili novi singl, a najavili ste i uzbudljivu jesen. Da li to znači sa ćemo imati priliku uskoro slušamo i album?

 Radimo na prvom spotu, za koji se nadamo da će izaći do kraja godine, a i dalje razmišljamo u kom obliku je najbolje objaviti ostatak pesama na kojima radimo. A do tada nastavljamo da stvaramo.

S obzirom na to da vas je dvoje, da li vam fali još članova za snimanje pesama?

 Kada je reč o produkciji, sarađjujemo sa braćom Popov. Srđan, poznat po svom projektu Sergio Lounge, potpisan je kao producent naše prve dve pesme, dok sa Pavlom radimo na novim singlovima. Uživamo u saradnji sa ovim talentovanim muzičarima, a kada dodje vreme za veće koncerte, moguće je da će se broj muzičara na sceni povećati.

Kako biste opisali svoju muziku, možete žanrovski ili kroz par reči?

 Danas je nezahvalno pričati o žanrovima, ali možemo reći da za sada sve naše pesme karakteriše odredjena doza melanholije, kako u harmonijama, tako i u tekstovima. Do sada smo čuli komentare da nam muzika zvuči kao Moloko, Massive Attack, Cardigans, Radiohead, Portishead, Air… Pa eto, recimo da je u pitanju mešavina svih tih uticaja.

Da li planirate u budućnosti da se bavite muzikom ili je doživljavate kao hobi?

 Počelo je kao hobi, ali svaki sledeći korak nametao je novi cilj. Pesme na gitari, studio, pa spot, sledeći na redu je album, pa ko zna. Ako se medju slušaocima nadje dovoljno čudnih riba, možda nas to motiviše da nam muzika postane primarna delatnost. Ne bismo imali ništa protiv.

Njihovu muziku možete slušati na njihovom YouTube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UCZwYYbjOTlWct2T7o_cIOrQ?fbclid=IwAR2oiqnyupKAJUQ8SluCThBV1EmHBH-EpjwSTJH07wIPCIhCoSEM4gAjiFQ

Tagovi:

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *