Top 5 svežih synth zvukova iz kraja

Top 5 svežih synth zvukova iz kraja Predstavljamo pet novih autora iz regiona koji se poigravaju sa synth zvukom, a koje možda niste još uvek upoznali  Svemirko Iza umetničkog imena Svemirko stoji idejni tvorac Marko Vuković, koji je samostalno snimio prvi album pod nazivom Vanilija u praktično kućnom izdanju. Album je objavljen 2017. godine, a koliki je […]

30. May 2018

Top 5 svežih synth zvukova iz kraja

Predstavljamo pet novih autora iz regiona koji se poigravaju sa synth zvukom, a koje možda niste još uvek upoznali

 Svemirko

Iza umetničkog imena Svemirko stoji idejni tvorac Marko Vuković, koji je samostalno snimio prvi album pod nazivom Vanilija u praktično kućnom izdanju. Album je objavljen 2017. godine, a koliki je Svemirko hipster postaje vam jasno kada shvatite da je album objavljen u formi VHS-a. Pošto nije zabavno da stvarate sami, a i zbog nastupanja uživo, Marko je okupio bend koji sad čini Svemirka. Marko se oprobao u još nekim muzičkim projektima, ali bend Svemirko je svakako najuspešniji. Svemirko će uskoro izbaciti novi album, na kome je radio čitav bend, a nedavno su u to ime na Soundcloud okačili prvi singl Meni se ne svira. Zvuk Svemirka najviše podseća na zvuk benda Haustor, te neretko zvuči kao da Marko imitira Rundeka. Ipak, Svemirkov stil je veoma jasno izgrađen, pa deluje da se pesme prelivaju jedna u drugu. Čak i muzički kritičari koji nisu sa regionalnog govornog područja smatraju da je Svvemirko ime koje će obeležiti muzičku scenu Balkana. Iako je Svemirko poreklom iz Zagreba, on se “primio” i u Beogradu i Novom Sadu, te album Vanilija mozete čuti u brojim kafićima u ovim gradovima. Krajem juna bend ima koncerte u oba grada, te preporučujemo da ih obavezno čujete! Iako se kvalitet lajv izvođenja razlikuje od studijskog snimka i mogu se desiti povremeni promašaji na koncertima, harizmatični nastup benda i energija publike garantuju dobar provod. Mi jedva čekamo koncert i novi album!

 

ROGI

ROGI ili Igor Horozović je beogradski autor iz bloka, koji apsolutno ni po čemu ne deluje prototip čoveka iz bloka, osim po svojoj opuštenosti. U prilog tome govori i činjenica da je svoj jutjub kanal nazvao Natenane Records, te ova izmišljena izdavačka kuća objavljuje njegov material. Želja mu je da jednog dana Natenane Records postane i prava izdavačka kuća. Kao i to da na njegovoj Fesjbuk stranici piše :”Rogijevu muziku već opisuju opuštajućom, a on se trudi da to tako i ostane“. U svakom slučaju ROGI je kreativac, detaljista, što se primećuje u njegovoj muzici, a svojevremeno je bio i pokretač Silence Fest-a. Rogi je objavio svoj album U međuvremenu 2016. godine, a kao i Marko Vuković ceo material je snimio sam, iako za potrebe svirki sa njim nastupa bend. Osim albuma U međuvremenu, ROGI je snimio i druge albume, ali je ovaj svakako najuspešniji i najviše je privukao pažnju pubike. Njegov zvuk je veoma autentičan i najviše liči na muziku Mac DeMarca. Rogija možete ga sresti u Beogradu gde ponekad pušta muziku po kafićima i manjim klubovima, a mi jedva čekamo da izbaci novi materijal.

Sergio Lounge

Kada slušate Sergio Lounge-a osećate se kao da ste sa Super Mariom otišli na more. Na potpuno neverovatan način, Srđan Popov, koji stoji iza lika Sergia poigrava se sa synth zvukom, a najviše gotivi instrumentale. Ipak Sergia možete čuti i kako peva, i to zvuči dobro. Sergio Lounge je Srđanov alter ego – sve što Srđan oseća kao manu kod sebe, Sergio ne oseća. Ime Sergio Lounge nastalo je kao vrsta šale, jer je lounge muzika u Srđanovom umu predstavljala muziku koja je nebitna i koja je potpuno suprotna od svega onoga za šta se on bori kao autor, tako da je ime samoironično, oslanja se na tradiciju lounge muzike, ali radi sve suprotno od toga. Ono što je posebno zanimljivo, sem Sergiove muzike jeste i njegov izgled. Sergio fura naočare za sunce bez jednog stakla, a svira tastaturu, te izgleda kao nju vejv pirat. Srđan je sam isprogramirao svoju tastaturu i pretvorio je u instrument, na jednom nastupu se publici ovaj eksperiment dopao i on je svoju tastaturu zadržao. Sergio je veoma autentičan autor čiji lajv nismo gledali, ali je prvi na našoj to-do listi koncerata. Osim toga Srđan i njegov brat su kao deca imali bend koji je objavio album u izdanju PGP RTS-a i to je album sa najmlađim autorima u istoriji ove kuće, a Srđan je tada imao 10 godina!

 

Armuši

Za Armuše nismo čuli relativno odavno, kao za prethodno navedene autore, već nam je zapravo jedan od autora koje smo pomenuli na ovoj listi preporučio ovaj sastav (a kakav plot twist!). Ipak, nije prošlo ni pet sekundi slušanja od početka pesme Budim se sa njihovog prvog albuma da bi se mi za nju zakačili. Armuši su pravi electro po, tačnije synth  i to je ono što se čuje. Sastav je nastao 2011. godine u Vrnjačkoj Banji, a u pitanju je kragujevački porodični bend, te su i ime dobili po prezimenu Armuš. U sastavu nemaju gitaru i čine ga samo tri člana, ali to ne umanjuje kvalitet pesama i energije koju muzika nosi. Nakon malog zatišja od objavljivanja albuma, Armuši su pre manje od deset dana objavili spot za novu pesmu Protiv stagnacije. Tekst pesme je buntovan i smislen, kao i svi njihovi tekstovi, što je posebno zanimljivo. Iako se poigravaju sa klavijaturama i synth zvukom, oni su svoju društvenu ulogu shvatili veoma ozbiljno. Nadamo se da je singl samo tizer za album, a pošto neretko sviraju po celoj Srbiji, i da ćemo ih uskoro čuti uživo i bolje upoznati.

Weird Fishes 

Weird Fishses su najmanje synth od ponuđenih autora sa liste, mada verovatno jer se još uvek nisu dovoljno okuražili da snimaju više pesama ili ceo album. Ipak u nedostatku mladih synthovaca  odlučili smo se da ih podstaknemo svrstavanjem u ovu listu. Njih možete sresti u Beogradu gde zaista često nastupaju kao cover bend, tačnije akustični dvojac koji svira kavere bendova kao što su Radiohead, Black Keys, Portishead, Kings of convenience itd. Iako spadaju u alternativni rok i indi pop, sa primesama soula, oni imaju i svoju stvar Shades of you (nije Shape of you i nije Shades of blue). Pesma je na engleskom jeziku i ima primese onoga što tražimo kao glavni začin u muzici ponuđenih autora, a to je taj alternativni elektro to jest synth prizvuk. Želimo im da prihvate synth  u sebi i snime album što pre, ako ne, sigurno će ostati makar alternativni. 

 

Pratite nas na:

0 Comments