Poziv na konkurs Klavirsko nebo #3

  Film koji se i pre prikazivanja susreo sa brojnim kritikama i o kome se pisalo više nego o bilo kom prikazanom filmu, konačno je stigao i na svoj teren. Film „Teret“, režisera Ognjena Glavonića, koji  je premijeru doživeo na ovogodišnjem Kanskom festivali kao jedini srpski predstavnik, prvi put Srbiji prikazan je danas predstavnicima medija […]
26. November 2018.

 

Film koji se i pre prikazivanja susreo sa brojnim kritikama i o kome se pisalo više nego o bilo kom prikazanom filmu, konačno je stigao i na svoj teren. Film „Teret“, režisera Ognjena Glavonića, koji  je premijeru doživeo na ovogodišnjem Kanskom festivali kao jedini srpski predstavnik, prvi put Srbiji prikazan je danas predstavnicima medija u Kombank dvorani a tokom večeti i beogradskoj publici.

Glavonić je tokom konferencije rekao da se na snimanje filma odlučio jer je shvatio da ne postoji interesovanje da se o tome nešto zna, i da je rad od sedam godina uključio mnogo više toga od samog rada, da je uključio i svoja sećanja na bombardovanje i sećanja svog oca:  „Ne postoji neko mesto znanja o našoj prošlosti, mesto istine, ne nego se to mesto ponovo zatrpava i više me je zanimalo da napravim film o tom mestu ćutanja nego što me zanimalo da napravim film o samom događaju, o priči, gde bih koristio informacije institucija i moralne istorijske lekcije, za mene film nije to, za mene je film nešto mnogo više“.

Vlada radi kao vozač kamiona tokom NATO bombardovanja 1999. godine i vozi kamion sa Kosova sa nepoznatim teretom u Beograd. Susreće se sa različitim ličnostima i situacijama na putu kroz bombardovanu i ratom zahvaćenu zemlju a teret o kom sve vreme ne zna ništa, vremenom postaje i njegov teret. Film koji se bavi razotkrivanjem bliske prošlosti o kojoj se i dalje ne priča i nosi snažnu društvenu političku poruku. Priča je inspirisana događajima nakon ratnih devedesetih, kada je u jezeru Perućac otkriven kamion-hladnjača sa leševima oko 60 Albanaca civila. Reditelj se držao bitnih konvencija ali bez objašnjavanja priče, nego je kroz simbole, minimalistički narativ i priču glavnog lika, koji jednog običnog dana samo radi svoj posao i nehotice otkriva istinu, ispunio film težinom bez previše detalja o samom događaju koji je poslužio kao inspiracija.

Glavni glumac filma, Leon Lučev, istakao je koliko je ova tema bitna i rekao da je pristao na ulogu i bez čitanja scenarija, samo na osnovu razgovora sa Glavonićem i na opasku novinara da je odlično govori srpski u filmu i da se hrvatski akcenat ni jednog trenutka nije primetio, rođeni Šibeničanin odgovorio je: „Jedini jezik koji poznajem i koji govorim je ljudski, sve ostalo nije bitno“.

Film se pre prvog prikazivanja u Kanu susreo sa brojnim kritikama i u javnosti poneo je etiketu „antisrpskog filma“, do te mere da je i Ministarstvo kulture bilo prinuđeno da se ogradi od toga da imaju ikakve veze sa finansiranjem filma koji „pljuje po Srbiji“. Nakon projekcije, ovaj film zasulužuje mnoge druge etikete koje nemaju dodirnih tačaka sa etiketom „antisrpskog filma“. Pre svega ovo je generacijski film, koji otkriva teret na mnogo nivoa, što onaj koji se krije u belom kamionu što psihološki, istorijski, međuljudski, bez mnogo objašnjenja, bez konteksta situacije za koju se javnost uhvatila. Priča ostavlja prostor publici za tumačenje, stvari su samo naglašene i neizgovorene.

Mladi glumac Pavle Čemerikić, koji u filmu glumi dečaka od 18 godina koji beži sa Kosova i mašta da ode u Minhen, rekao je na konferenciji da je za njega lično, najveća vrednost ovog filma, što pruža istinu: „ S obzirom da je to moje nasleđe, i da je to ostavljeno mojoj generaciji u nasleđe – moja dužnost je da pružim istinu“.

Bez obzira na sve, pokazao se kao vrlo uspešno ostvarenje na festivalima na kojima je prikazan, pa je tako nanizao priznanja i nagrade svuda gde je prikazan. Sredinom ovog meseca osvojio je nagradu „Zlatna kolica“ za najbolji dugometražni film u Zagrebu na Zagreb Film Festivalu (ZFF), zatim nagradu „Roberto Roselini“ u kineskom gradu Pingjau, specijalnu nagradu na ljubljanskom „Liffe festivalu“, nagrada za režiju u Košicama, a Lučev, za koga kritika već tvrdi da je odigrao životnu ulogu, osvojio je nagradu na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu za najbolju mušku ulogu.

Autor je nagrade u drugim gradovima, od ljudi koji nisu mogli i lično da osete sve nevolje ovog filma, objasnio rečima da se „laž, potiskivanje i ćutnja prepoznaje u svakom društvu, da svako društvo ima svoj teret i da su grobovi svuda isti“.

Tagovi:
Najnovije iz: Sanduče

Raspisan javni konkurs za Next You štafetu

Umetnički kolektiv Karkatag na Dan mladosti raspisuje konkurs za idejno dizajnersko rešenje štafete mladosti pod nazivom Next You štafeta, štafeta nove generacije.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.