Oblakoderov Leksikon: Dimitrije Vojnov

Oblakoderov Leksikon: Dimitrije Vojnov Koja knjiga je na vas najviše uticala tokom odrastanja?  Moj dragi predak Milan Mitrović, inače profesor na Tehnološko-metalurškom fakultetu, zarazio me je ljubavlju prema špijunskim romanima još dok sam bio u osnovnoj školi. Pre toga sam uživao u Branku Ćopiću, narodnim epskim pesmama i leksikonskim knjigama poput Ginisove knjige rekorda ili 1000 […]

18. October 2018

Oblakoderov Leksikon: Dimitrije Vojnov

Koja knjiga je na vas najviše uticala tokom odrastanja? 
Moj dragi predak Milan Mitrović, inače profesor na Tehnološko-metalurškom fakultetu, zarazio me je ljubavlju prema špijunskim romanima još dok sam bio u osnovnoj školi. Pre toga sam uživao u Branku Ćopiću, narodnim epskim pesmama i leksikonskim knjigama poput Ginisove knjige rekorda ili 1000 zašto 1000 zato. Dosta rano sam naučio da čitam i već kao dete sam voleo da čitam novine, i lako sam zavoleo čitanje knjiga.
Danas nažalost vrlo retko čitam novine, mahom se informišem putem interneta ali sam zato postao pravi bibliofil, čitam ali i sakupljam i čuvam knjige. Od Ćopića sam jako voleo Nikoletinu Bursaća, a od epske poezije pretkosovski ciklus i generalno Kraljevića Marka. Od čika Mićinih špijunaca koji su mi ostavili snažan utisak izdvojio bih “ikonu” Frederika Forsajta, a kasnije mi je jako značila Crna Dalija Džejmsa Elroja krajem srednje škole.
Ima nekih knjiga koje same po sebi verovatno nisu značajna izdanja ali su na mene jako uticale, recimo zbirka Ukrštene priče u kojoj sam se kao osnovac upoznao sa pripovetkama velikih majstora.
3 knjige koje biste poneli na pusto ostrvo. 
Iz praktičnih razloga, poneo bih Prusta. Obiman je i zahteva veliku koncentraciju. Sigurno bi me zaokupio i mentalno očuvao. Imam jednu zbirku svih Dojlovih proza o Šerloku Holmsu, tako da bih poneo i to. I poneo bih neku tvrdokoričenu knjigu koju ne volim – za samoodbranu.
Ko je najveći pisac svih vremena?
To je zaista teško reći. Ovde se sukobljavaju različiti pogledi na samo stvaranje. S jedne strane, ovako teško pitanje podrazumeva da se izabere neki klasik neizmernog uticaja, a takvog bih tražio u antici. S druge strane, pozicija nekog autora unutar istorije neke forme ne znači da mu samim tim sleduje prvenstvo, pa će neko reći da je najbolji neki naš savremenik ili neko ko će tek doći i imati priliku da objedini sve ono što se može naučiti iz baštine.
Zato na ovo pitanje neću izbegavati odgovor već ću reći da me u ovom trenutku na našem jeziku najviše zanima šta će sledeće napisati Zoran Ferić a na stranim Dejvid Mičel. Ne mislim da su njih dvojica najveći pisci svih vremena koja su prošla ali su sada pisci čijim se delima najviše radujem u vremenu koje predstoji.
Koju knjigu je trebalo da pročitate, a niste?
Nisu u pitanju nepročitane knjige već knjige koje mislim da nisam adekvatno pročitao. Pre svega klasika iz školske lektire. Nekako mi se čini da tim knjigama nisam prišao kako treba jer mi je čitanje bilo ograničeno rokovima, nisam stigao da im se dovoljno posvetim, pa ih na neki način smatram nepročitanim…
Preporuka za čitanje uoči Sajma knjiga?
Onima koji idu na Sajam sa idejom da kupe skupa izdanja po povoljnijoj ceni, svakako bih preporučio da potraže Kalendar Maja Zorana Ferića. Onima koji idu da traže stare knjige, a vole naučnu fantastiku preporučio bih da potraže šta god mogu da nađu od Predraga Raosa, naročito recimo Brodolom kod Thule ili Nul Effort.
Ljubiteljima filma preporučio bih kapitalno delo Kritički vodič kroz srpski film u izdanju Filmskog centra Srbije i skrajnuti roman Dragi u visokom dvorcu Ilije Kurjaka. Ljubiteljima stripa svakako Dedpula u prevodu Draška Roganovića.

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *