Na Beer Gardenu sa bendom Vizelj

Na Beer Gardenu sa bendom Vizelj Šarene košulje i naočare za sunce? Bluz, fank i pištolji na kapisle? To su obeležja po kojima možete prepoznati upečatljivi mladi bend Vizelj. Članovi ovog benda, Aleksa Nedić (bas), Veljko Milinković (gitara) i Nikola Bajčetić (bubanj), mladi su samo po godinama, a iza sebe imaju već 2 EP izdanja, […]

18. July 2018

Na Beer Gardenu sa bendom Vizelj

Šarene košulje i naočare za sunce? Bluz, fank i pištolji na kapisle? To su obeležja po kojima možete prepoznati upečatljivi mladi bend Vizelj. Članovi ovog benda, Aleksa Nedić (bas), Veljko Milinković (gitara) i Nikola Bajčetić (bubanj), mladi su samo po godinama, a iza sebe imaju već 2 EP izdanja, kao i jedan album pod nazivom „Naj bolji“. Uoči svog nastupa na Beer Garden-u sa mostarskim bendom Zoster, pustili su me u svoj skromni bekstejdž.

Večeras otvarate za Zoster, ranije ove godine ste svirali sa Brejkersima u Ljubljani. Kakav je osećaj deliti binu sa velikim imenima i koji od tih nastupa vam je najdraži?

Aleksa: Osećaj je neverovatan, jer poziv od takvih bendova znači da neko zaista vrednuje tvoju muziku. Najdraži nastup je verovatno bio kad smo otvarali za Repetitor u Domu omladine, jer nas je ta svirka baš progurala.

Sa kojim bendom biste nastupili kad biste mogli i gde?

Aleksa i Veljko (u glas): Sa Stonsima! Na Kopakabani.

A ti Nikola?

(tužno) Pa i ja bih sa Stonsima…

Vizelj je bend koji se prvi pojavio na novoj rok sceni i praktično je otvorio. Tada ste bili usamljeni, a danas, par godina kasnije, scena vrvi od bendova. Da li smatrate sebe pionirima tog talasa i nekom vrstom uzora?

Bilo je baš nezgodno tad kad smo bili sami, stvarno nisi imao sa kim da sviraš, pa smo delili binu sa nekim metal bendovima. Odlično je što se pojavilo dosta bendova, čak znamo za par njih koji su rekli da im je prva svirka bila naša i da ih je to pokrenulo, drago nam je ako je to istina. Ne smatramo sebe pionirima, već smo svi deo iste ekipe ili scene, samo smo malo ranije krenuli.

Imate novog bubnjara. Ko je on, gde je nestao Andrej i šta donosi ova promena?

Andrej je u Crvima; razišli su nam se putevi, jer drugačije kapiramo ovu muziku kojom se bavimo, ali i dalje smo dobri sa njim. Bajčetić je bubnjar benda Gazorpazorp i čuli smo ga u Gazorpazorpu kako lupa bubnjeve, pa smo ga startovali da svira sa nama.

Nikola, kako se ti osećaš sada kad ulaziš u Vizelj?

Srećan sam, meni je ovo prečudno. Andrej je bio prvi bubnjar mog prvog benda i znam se sa Vizeljima već nekoliko godina.

Večeras ti je prva svirka sa bendom Vizelj. Jel se bojiš, ’oćeš izgrešiti sve?

Bojim se, kako ne, izgrešiću sto posto. (Nije izgrešio ništa)

EP Superspektakl je izašao pre 6 meseci, a sa njim i singl Pustinja koji je ostvario veliki uspeh. Kada možemo da očekujemo naredno izdanje, da ne kažem album?

Veljko: Za album ne znam, ali smo upravo snimili jednu novu pesmu koja je u drugačijem fazonu i koja će verovatno izaći kao singl. Nećemo izbacivati pesme koje smo radili sa Akijem, došlo je neko novo vreme i nove stvari treba da se rade. Nismo ispucali sve što znamo na prethodnim izdanjima, sad smo spremniji za neke veće poduhvate. Ono što smo ranije imali u glavi imamo i dalje, ali sada tim idejama pristupamo sa više zrelosti. Mislim da smo kreativno napredovali i kad budemo osetili da smo spremni da snimimo drugi album, samo ćemo ga snimiti. Nećemo ništa da silimo ili forsiramo.

Dajte nam neki nagoveštaj, kakve novosti možemo da očekujemo na žanrovskom planu?

Recimo na ovoj novoj pesmi koju spremamo postoji duvačka sekcija, pristupili smo pesmi zrelije i to je stvarno iskomponovano sa razmišljanjem. Unosimo nove elemente, ne kažem da ćemo da šredujemo, ali pravićemo sve bolje pesme.

Ko komponuje?

Veljko: Konkretno za te duvače, to sam ja uradio gajbi, ali obično se sve dešava na probi i sve zajedno radimo. Ako neko donese nešto što se ostalima ne sviđa, to ne prolazi, svi moramo da aminujemo.

Jedan ste od retkih bendova koji puno pažnje poklanja vizuelnom identitetu. Koliko je za bend važno da izgleda dobro, a ne samo da zvuči?

Aleksa: Za bend je uvek važno da izgleda dobro, svi bendovi koji su mega poznati imaju neki konkretan imidž. Čak i Nirvana koja izgleda kao da su navukli prvu stvar koja im je pala u ormanu to je radila vrlo planski.

Veljko: I Pistolsi su izgledali kao da im je to palo na pamet u trenutku, ali ako obratiš pažnju na to šta je Roten kasnije pričao – on je stvarno razmišljao o tome i sve to ima nekog smisla. Ne kažem da mora da bude nešto potpuno fabrikovano, mi se jednostavno ložimo na to. Ne pravimo mi neke pare u rokenrolu, ali izgledamo kao da pravimo, i to je rokenrol.

Aleksa: Možda ćemo u budućnosti sarađivati sa jednom dizajnerkom, biće zanimljivih stvari.

Kakvi su vam planovi za leto, da li nastupate, idete li na more ili negde drugde?

Sviramo u Subotici, na Paliću, drugog avgusta, na filmskom festivalu. Na more ne idemo.

Nikola: Ja idem! Imam neke apartmane u centru Herceg Novog ako treba nekom nek se javi.

Aleksa: Ja ću u Donji Milanovac, na Tekiju. Tu je najlepši deo Dunava, tu i u Moldaviji.

Jel biste išli u Moldaviju?

Da, gde ne. Moldavija je skroz kul.

Koji album biste poklonili vanzemaljcima da nas bolje razumeju?

Pa svoj album. Možda neke Bitlse? Ne, novi trep album od Cece!

A koji da nas unište?

Isti taj! (umiru od smeha)

*Kreće rasprava o tome da li mogu vanzemaljci da dođu do nas, a da ne budu napredniji od nas*

Autor teksta: Pavle Dimitrijević

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *