BE HERE AND THERE: Fonoportret Gagi Hajnrih

BE HERE AND THERE: Fonoportret Gagi Hajnrih   Dragan Gagi Hajnrih je gitarista i kompozitor iz Srbije. Trenutno živi i stvara u Bostonu, kao stipendista čuvenog Berklee College of Music. Gagi je krenuo da stremi ka muzičkom stvaralaštvu u svojim tinejdžerskim godinama, a onda se upisao na džez odsek srednje muzičke škole ,,Stanković” bez prethodnog […]

1. August 2018

BE HERE AND THERE: Fonoportret Gagi Hajnrih

 

Dragan Gagi Hajnrih je gitarista i kompozitor iz Srbije. Trenutno živi i stvara u Bostonu, kao stipendista čuvenog Berklee College of Music.

Gagi je krenuo da stremi ka muzičkom stvaralaštvu u svojim tinejdžerskim godinama, a onda se upisao na džez odsek srednje muzičke škole ,,Stanković” bez prethodnog formalnog muzičkog obrazovanja. Najpre ga je inspirisala rok energija bendova poput Led Zeppelin-a, da bi tek kasnije došao do najotvorenijeg žanra koji mu dopušta da kombinuje različite muzičke uticaje – džeza.

Njegovi najveći muzički uzori su ruski pijanista i kompozitor Igor Stravinski i američki gitarista Kurt Rosenvinkel. Gagi se preselio u Boston 2017. godine i od tada stvara i studira na Berkliju. Dosadašnje studije donele su mu iskustvo i priliku da uči i nastupa sa vrhunskim muzičarima poput: David Fiuczynski, David Gilmore, Marko Đorđević SVETI..

Završio je drugi semestar na koledžu i trenutno radi na svom albumu prvencu koji je ovog leta snimio u Beogradu sa kolegama iz Bostona i Beograda. U okviru koncertnog serijala Berklee alumnista i studenata ,,Be Here and There”, Gagi će 6.avgusta sa svojim bendom i prvi put izvoditi svoju originalnu muziku sa albuma. Njegova muzika odiše prefinjenošću, stilski je raznovrsna – sa zvukom modernog džeza i roka. Prisutna je smena parnih i neparnih ritmova, dok su melodije pevljive i jake.

Gagiju će se ovom prilikom pridružiti: kontrabasista sa univerziteta Graz Milan Nikolić, mladi pijanista Stevan Milijanović koji je vođa benda Ethno Jazz Orchestra, Andrija Gavrilović trubač sa Berklee koledža, saksofonista Rastko Obradović član VH Benda, mladi bubnjar Bogdan Đurđević iz benda Zemlja Gruva i vokal Katarine Kočetove, pijanistkinje koje ove godine kreće na studije muzike u Beču.

Kako biste razumeli njegovu muziku, Gagi je za čitaoce Oblakodera sastavio plejlistu pesama u čijem preseku se nalazi i njegova inspiracija za zvuk:

Schnitke – Master of Living Things

Stravinsky – Rite of Spring

Kurt Rosenwinkel – A Life Unfolds

Kurt Rosenwinkel – Gamma Band

Tim Miller – Electric

Sonny Rollins – Strode Rode

Aaron Parks – Peaceful Warrior

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *